HTML

A jószándékkal kikövezett út

Mivel van, akinek semmi sem jó...

Friss topikok

  • Adriette: Szoknya? :) (2010.02.05. 20:11) Gyors jótanácsok terheseknek
  • Adriette: Én alig voltam 3 kg, (a párom úgyszintén) anyám nem mert megfürdetni, mert félt, hogy összetör... ... (2010.02.05. 20:11) Ígéret
  • Adriette: A kenguru és a kendő keveréke: http://neobaby.hu/index.php?&lap=xarukmut&xxazon=1601 Jópofa ez is.... (2010.02.05. 08:59) Die Woche
  • Adriette: Az operaénekes barátnőm szerint ilyenkor Mozart kell neki, és ettől még statisztikailag is intelli... (2010.02.05. 08:54) Hehh
  • pokolmegjoszandek: Hát én is. :( Nem tudom, miért jó a természetnek, hogy halálra rémíti az embert... Utoljára 2008 k... (2010.02.03. 15:45) Almok

Linkblog

2009.10.20. 14:01 pokolmegjoszandek

Gasztró

Most hogy rá vagyok állva a magyar ízekre, szenvedek, de piszkosul.

Tegnap reggelire kakaóscsigát ettem, amit még vasárnap vettünk a magyar boltban, mert a normál ír péksütik nem olyanok ám, mint otthon... A számunkra jól megszokott túrósbatyu, lekváros táska, neadjisten lekváros bukta, isler, linzer, fonott kalács, sajtos vagy tepertős pogi itt ismeretlenek, amit lehet kapni az a muffin, a cookie, a fánk, valami püspökkenyérhez hasonlatos dolog meg pár ismerősnek álcázott cucc (pl lekváros táska), ami persze nem olyan tésztából készült, mint az otthoni, hanem ilyen leveles, olajos izéből, úgyhogy ha mondjuk rátenyerelsz egy otthoni lekvárosra, az úgy összenyomódik, összesűrűsödik, míg ha egy ittenire tenyerelsz rá, lapokra esik szét, de nem sűrűsödik meg a tésztája, mert az konkrétan neki nincsen. Nem tudom ez így érthető-e. 

Tegnap reggel tehát istenkirálynak éreztem magam, hogy kakaóscsigát reggelizhettem, elhatároztam hát, hogy ebédre is csinálok valami magyarosat. Volt itthon krumpli, tojás, szintén a magyar boltból tejföl és akadt némi spanyol szárazkolbász is, igaz, elég göbös, de ahhoz talán megfelelő, hogy csináljak belőle egy jó kis rakott krumplit. No persze. Feltettem a krumplit és a tojást főni, az addig oké. A tojás tette is a dolgát, főtt-főlögetett, rendben. A krumpli viszont... egy idő után (mondjuk 20 perc) elkezdte lelökni magáról a "héját", helyesebben a héjával együtt egy olyan nagyjából fél centis rétegét... Gyorsan kiszedtem hát, gondolván, hátha túlfőtt, mit tudom én, leszedtem a maradék "héjat" és belemorzsoltam a tepsibe, mert bizony vágni nem lehetett a kis drágát, mert olyan lisztes volt, hogy szarrá szétesett. Megkóstoltam, fulladoztam egy kicsit, olyan száraz és ízetlen volt az egész, de nem adtam fel, szépen rákarikáztam a tojást és a kolbászt, betettem sütőbe, jöjjön, aminek jönnie kell. Nagyjából tíz percet adtam a sütésnek, majd többé-kevésbé jó étvággyal (és sok-sok vízzel) lenyomtam az ír alapanyagokból álló kis magyar rakott krumplimat, közben pedig azon filóztam, hogy nem csoda, hogy majdnem kihalt ez az ország ilyen krumpli mellett... 

Vacsorára a már említett (szintén magyar boltból származó) kefírt ettem, ma reggelire pedig végre befaltam az utolsó sajtos pogit is, amit már gondolom mondanom sem kell, honnan szereztem... 

Amúgy ez olyan fura... Otthon olyan természetesnek tűnnek az ízek, olyan magától érthetődő, hogy van fahéjas álom, kakaóscsiga, isler, jó kis fehérkenyér, finom tejföl, kefír, túró és mikor ezek egyszer csak eltűnnek, semmi nem tudja őket pótolni, se muffin, se bagett, se semmi. Furcsa az élet... Ilyen apró dolgokon múlik a világ dicsősége.      

7 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://pokolijoszandek.blog.hu/api/trackback/id/tr143393149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firenze · http://www.gondola-tok.blogspot.com/ 2009.10.21. 11:57:40

Egyik telen a rokonok hoztak nekem ajandekba 50kg hazai krumplit,mert az itteni se az igazi. Viszont, ahogy telik az ido, egyre kevesbe kivanom a magyar kosztot.Regebben, ha otthon voltunk, mindig a cukraszdakban logtunk, az utobbi idoben pedig egyszer se mentunk mar sutizni Mo-on. Valtozik az ember...legalabbis en nagyon. Az elso egy-ket evem arrol szolt, hogy eszveszve kerestem a magyaros cuccokat a kornyeken. Aztan szepen elmult. Vegul is, ha akarnek, itt is tudnek porkoltet vagy ragulevest fozni, amit szoktam is. A tobbi magyaros kaja nem hianyzik. Persze nagyon megertelek, mert en is igy ereztem sokaig :-)Fel a fejjel, nem is olyan rossz az az i'r koszt ;-)

thomas 2009.10.21. 20:24:58

Mongyuk én csaknem hat évig éltem orosz (szovjet) konyhán. Nagyon megszerettem, a kezdeti ellenszenv ellenére. Anyám a diploma védésem környékén jött ki meglátogatni, és lepadlózott. Hogy tudtad kisfiam ezeket megenni? Mondok: Anya! Ezek isteniek! A fele francia, a fele keleti. (Na a végén vettünk csirkét, amit megsütött, mert a legexkluzívabb éttermekben sem tudta megenni a szoljánkát, vagy a ljulja kebabot.)

greta 2009.10.27. 10:58:03

Nem árulnak többféle krumplit? Nagyonsok fajta van, nem mindegyik jó minden kajához. Rakott krumplihoz olyat vegyél, ami tömör marad főzés után is, pürének pl. másmilyen való. (a széeső pl.) sajnos az angol nevüket én nem tudom.

ZinczyKa · www.sp54.freeblog.hu 2009.10.29. 06:06:06

Nem is tudom, mit mondjak. Itt semminek sincs semmi íze. Lénárd Sándor valahogyan azt írta egy helyen, a honvágy a gyomorban lakik. (Neki se volt könnyű a brazil őserdőben.) Firenze, bár sosem ettem ír kaját, valahogy arra gondolok, messzebb lehet az a magyar gyomortól, mint az olasz :D Azt meg végképp nem is értem, mi ez a kolbászroham a blogvilágban :D :D (Verses változat: http://klise.blog.hu/2009/10/27/valtozat_diaetara )

Firenze · http://www.gondola-tok.blogspot.com/ 2009.10.29. 10:48:18

ZinczyKa: En sem tudom, milyen az ir kaja :-D , de "olaszul" sem szoktam fozni :-)

ZinczyKa · www.sp54.freeblog.hu 2009.10.29. 16:10:54

Ó, :) Én szoktam amerikaiul néha. Az eredeti receptek jók. Csak a magyar receptek nem működnek. Gondolom az összetevők miatt. Itt is van 8 féle krumpli, csak egyik sem olyan, mint a pécsi vásárcsarnok krumplija. Kipróbálni meg nincs türelmem az összeset. Maradnak a helyi receptek hát. A rakott krumpli kizárva.
süti beállítások módosítása